Kолачиња

Што се колачиња?

Колаче е мала текстуална датотека која се пренесува на корисничкиот компјутер при негова посета на интернет страната. Интернет местото овозможува подобро корисничко искуство и следење на стаистиката на посети. Колачињата можат да бидат сочувани различен временски период, само во тек на вашето пребарување или подолго.

Кој вид на колачиња содржи интернет местото?

На своите интернет страни ги употребуваме овие видови колачиња:

Сопствени колачиња, кои можат да бидат привремени и да траат само за време на корисничкото пребарување, а задолжителни се за правилна функција на некои апликации односно функционалност на интернет страните. Подолготрајните колачиња ги употребуваме за чување и примена на информации кога корисникот следниот пат ќе го посети тоа место и за следење на посетите.

Другите колачиња потекнуваат од други, партнерски интернет места. Medis, d.o.o., за следење на посетите и статистика на своите интернет страни употребува аналитичка програмска опрема Google Analytics.

За прикажување на своите видео огласи или други видео содржини на интернет местото го употребуваме интернет сервис You Tube (Google Inc.). Колачето на сервисот You Tube се припрема на корисничкиот уред дури откако корисникот ќе го отвори видеото.

1. Колачиња на сопственото интернет место

 Име на колачето Цел Траење на колачето Компанија
fe_typo_user Грижа за правилна работа на интернет страната Се додека не го затворите пребарувачот Medis, d.o.o.
PHPSESSID Грижа за правилна работа на интернет страната Се додека не го затворите пребарувачот Medis, d.o.o.


2. Колачиња на надворешни интернет места/сервиси

 Име на колачето Цел Траење на колачето Компанија
_ga Статистика за посета на интернет страната 2 години Google Inc.
_gat Статистика за посета на интернет страната 10 минути Google Inc.
_utma Статистика за посета на интернет страната 2 години Google Inc.
_utmb Статистика за посета на интернет страната 30 минути Google Inc.
_utmc Статистика за посета на интернет страната Се додека не го затворите пребарувачот Google Inc.
_utmz Статистика за посета на интернет страната 6 месеци Google Inc.


Изменете го подесувањето

 

Администратор на колачињата на интернет местото

Medis, d.o.o.

Брнчичева 1
1231 Љубљана – Чрнуче
Словенија